De gemeente Rotterdam heeft het gesprek dinsdagavond met de directie van voetbalclub Feyenoord over de plannen voor Feyenoord City afgelast, na signalen van bedreigingen en intimidatie. Ook de inspreekmomenten die later deze week stonden gepland vervallen, meldt de gemeente.
"In de afgelopen weken zijn er, in aanloop naar het proces van Feyenoord City, verschillende betrokkenen bedreigd en geïntimideerd. Dit is ontoelaatbaar", aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hoewel er alles aan is gedaan om het democratisch proces op het Stadhuis zo veilig mogelijk te laten verlopen, voelt niet iedere betrokkene zich vrij om zich uit te spreken over besluitvorming over Feyenoord City, meldt de gemeente.
Aboutaleb heeft de fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad woensdag om 12.00 uur uitgenodigd voor overleg over de ontstane situatie, meldt Vincent Karremans (fractievoorzitter VVD). Karremans wil de besluitvorming over de kwestie niet vooruitschuiven.
Robert Simons, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, noemt de gebeurtenissen in het AD "absurd". "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben zelf niet bedreigd, weet het ook niet van anderen. Ik zie wel heftige emoties van voor- en tegenstanders. Maar dat het hier toe leidt, is heel treurig." GroenLinks'er Jeroen Postma rept tegen de krant van een dieptepunt. "Dit is het enige juiste besluit, maar heel triest dat dit nodig is. We moeten bedenken hoe we dit gesprek toch in openbaarheid kunnen voeren, anders krijgen die idioten hun zin."
Dit weekend trok een aantal aanhangers van de Rotterdamse voetbalclub op intimiderende wijze langs meerdere voorstanders van Feyenoord City, het nieuwe stadioncomplex dat ook de thuishaven moet worden van Feyenoord. In zwart gekleed belden zij bij hen aan om hun onvrede over de plannen te laten blijken. Een van de slachtoffers van de intimidaties was architect Ard Buijsen, die nu niet meer bij het project is betrokken is, maar in het begin wel. De Rotterdamse politie wachtte eerder deze week nog op een formele aangifte van bedreiging.
Aboutaleb geeft aan dat de driehoek bestaande uit burgemeester, politiechef en hoofdofficier van Justitie "vastbesloten is om stevig op te treden om zo het democratisch proces doorgang te laten vinden". Hij overlegt met het presidium van de gemeenteraad hoe het de komende weken verder gaat met de besluitvorming rond Feyenoord City.